Hem Friskvćrd Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Massage kan ta bort huvudvÀrken


HOS MÅNGA UPPSTÅR HUVUDVÄRK ELLER MIGRÄN NÄR DE ÄR LEDIGA EFTER HA JOBBAT FÖR HÅRT UNDER EN LÅNG PERIOD. HUVUDVÄRK AV SPÄNNINGSTYP ELLER MIGRÄN ÄR DE VANLIGASTE ORSAKERNA TILL HUVUDVÄRK HOS BARN OCH VUXNA.

SpĂ€nningshuvudvĂ€rken beskrivs vanligen som ”en trĂ„ng mössa”, eller som ett tryck runt tinningarna. VĂ€rken kan Àven upplevas som tung och molande. Hos vissa förekommer ocksĂ„ vĂ€rk i nacken, ryggont och magsmĂ€rtor. Det finns ofta flera orsaker till varför man fĂ„r migrĂ€n eller spĂ€nningshuvudvĂ€rk. Det kan vara relaterat till kost, vanor, stress och psykisk ohĂ€lsa som i sin tur ger hormonella obalanser, spĂ€nningar och smĂ€rta. NĂ€r man Ă€r drabbad kan det vara svĂ„rt att veta vad som Ă€r orsaken, ofta handlar det om onda cirklar och massage kan hjĂ€lpa till att bryta dessa. 


Massage frigör hormoner
Idag konstaterar forskare vĂ€rlden över att massage pĂ„verkar det autonoma (icke viljemĂ€ssiga) nervsystemet, att hormoner som ger lugn frigörs, blodcirkulationen ökar och musklernas spĂ€nning minskar. Kersin UvnĂ€s-Moberg, professor i fysiologi vid Karolinska Institutet och erkĂ€nd som en av vĂ€rlden frĂ€msta hormonforskare, har i sin forskning kommit fram till att massage och annan beröring frigör hormonet oxytocin, Ă€ven kallat ”lugn-och-ro-hormon” som ocksĂ„ reglerar smĂ€rta. 

Reglerar muskelspÀnningar
Oavsett om man har ett tungt arbete med felaktiga lyft eller arbetar pÄ kontor sÄ uppstÄr olika felbelastningar och muskelspÀnningar. Massage löser spÀnningar i kroppen samt i huvudets, ansiktets och nackens muskler och korrigerar tex nedsatt rörlighet, stelhet, felstÀllning i nacke, stress eller bettproblem.  Vi vet att regelbunden massage gör att man blir bÀttre pÄ att slappna av och stanna upp. Det Àr lÀttare att lyssna pÄ sin kropp nÀr man inte Àr stressad och pÄ lÄng sikt bidrar massage till att man blir lyhörd för sina kroppssignaler och kan agera utifrÄn det.

Massagens goda effekter
Massage sÀnker stressnivÄn och ökar vÀlbefinnandet med omedelbart resultat dÄ det pÄverkar bÄde produktionen av oxytocin samt sÀnker stresshormonet kortisol. Massage minskar stelhet och smÀrta samt ger musklerna bÀttre balans och förutsÀttningar att stÄ emot stress. Raska promenader bygger upp muskler och bidrar ocksÄ till att oxytocin frigörs. Slutsaten Àr att enkel motion och massage kan göra en hel del bÄde nÀr det gÀller orsak och utlösande faktorer för migrÀn och spÀnningshuvudvÀrk.

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvćrd. Texter fćr kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.