Hem Friskvård Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Massage kan ta bort huvudvärken


HOS MÅNGA UPPSTÅR HUVUDVÄRK ELLER MIGRÄN NÄR DE ÄR LEDIGA EFTER HA JOBBAT FÖR HÅRT UNDER EN LÅNG PERIOD. HUVUDVÄRK AV SPÄNNINGSTYP ELLER MIGRÄN ÄR DE VANLIGASTE ORSAKERNA TILL HUVUDVÄRK HOS BARN OCH VUXNA.

Spänningshuvudvärken beskrivs vanligen som ”en trång mössa”, eller som ett tryck runt tinningarna. Värken kan även upplevas som tung och molande. Hos vissa förekommer också värk i nacken, ryggont och magsmärtor. Det finns ofta flera orsaker till varför man får migrän eller spänningshuvudvärk. Det kan vara relaterat till kost, vanor, stress och psykisk ohälsa som i sin tur ger hormonella obalanser, spänningar och smärta. När man är drabbad kan det vara svårt att veta vad som är orsaken, ofta handlar det om onda cirklar och massage kan hjälpa till att bryta dessa. 


Massage frigör hormoner
Idag konstaterar forskare världen över att massage påverkar det autonoma (icke viljemässiga) nervsystemet, att hormoner som ger lugn frigörs, blodcirkulationen ökar och musklernas spänning minskar. Kersin Uvnäs-Moberg, professor i fysiologi vid Karolinska Institutet och erkänd som en av världen främsta hormonforskare, har i sin forskning kommit fram till att massage och annan beröring frigör hormonet oxytocin, även kallat ”lugn-och-ro-hormon” som också reglerar smärta. 

Reglerar muskelspänningar
Oavsett om man har ett tungt arbete med felaktiga lyft eller arbetar på kontor så uppstår olika felbelastningar och muskelspänningar. Massage löser spänningar i kroppen samt i huvudets, ansiktets och nackens muskler och korrigerar tex nedsatt rörlighet, stelhet, felställning i nacke, stress eller bettproblem.  Vi vet att regelbunden massage gör att man blir bättre på att slappna av och stanna upp. Det är lättare att lyssna på sin kropp när man inte är stressad och på lång sikt bidrar massage till att man blir lyhörd för sina kroppssignaler och kan agera utifrån det.

Massagens goda effekter
Massage sänker stressnivån och ökar välbefinnandet med omedelbart resultat då det påverkar både produktionen av oxytocin samt sänker stresshormonet kortisol. Massage minskar stelhet och smärta samt ger musklerna bättre balans och förutsättningar att stå emot stress. Raska promenader bygger upp muskler och bidrar också till att oxytocin frigörs. Slutsaten är att enkel motion och massage kan göra en hel del både när det gäller orsak och utlösande faktorer för migrän och spänningshuvudvärk.

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvård. Texter får kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.