Hem Friskvård Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Stress


Stress uppstår när våra resurser inte räcker till för att hantera de krav vi möter. Att kraven ibland är tillfälligt för höga och att vi då blir stressade är normalt, man kan säga att det hör till livet att vara stressad då och då. Men vi är inte gjorda för att hantera stress under längre perioder. Om vi hela tiden är uppe i varv och fastnar i en ständig stress reagerar både kropp och själ negativt. Till slut kan vi tappa orken och drabbas av utmattning, bli utbränd.


Mental stress
Även om det skrivits och talats mycket om stress, så vet de flesta så lite om varningstecknen att de inte känner igen dem ens när det drabbar dem själva eller någon närstående. Den mentala stressen kan visa sig på olika sätt. Man kan bli glömsk och få svårt att fokusera. Toleransnivån sänks, man orkar inte ta in mer information och får svårt att hantera vardagens olika situationer och det är ganska vanligt att man börjar känna att "alla" är korkade.

Fysisk stress
Stress är inte bara något mentalt utan i högsta grad även fysiskt. Under stress utlöser hjärnan en signalsubstans för att våra binjurar ska producera stresshormoner, så att vi kan öka takten och hinna med mer. Pågår stressen för länge får vi en rundgång av stresshormoner som mattar ut bla binjurarna. Då blir vi trötta och får en mängd olika fysiska problem.

Ont i kroppen
Ett av de vanligaste symtomen är att man har ont i kroppen. Musklerna spänner sig konstant och nervsystemet är på högspänning. Käkarna spänns, man kan få tryck över bröstet och med besvär med andningen. Man börjar söka orsaken och fundera på om man belastar konstigt, har någon konstig sjukdom, sitter fel, sover fel eller med fel kudde osv men det är inte det som är orsaken. Är vi i balans så klarar vi dagens (normala) belastningar helt utan problem!

Dra ner på takten
Ibland kan man behöva hjälp att se vad det är som stressar, och vad man kan göra åt det. Steg nummer ett är att dra ner på takten. Att stanna upp hjälper till att få perspektiv och se klarare på sin situation. Välj bort allt som inte är ett måste just nu så att du får lite "luftigare" dagar. Var noga med att ta korta pauser i din arbetsdag, de ger välbehövlig vila! Försök att röra lite på dig varje dag, tex en promenad eller att simma några längder. Se också till att du får tillräckligt med sömn. Sömnbrist är en vanlig orsak till att vi känner oss stressade.

Tidsplanera genom att skriva upp det du ska göra så att du inte blir stressad av att glömma något. Se om några av dina punkter kan göras av någon annan, eller rent av är någon annans egentliga ansvar, och delegera dem. Gör sedan endast en sak i taget.

Försök att ge dig stunder där du känner dig ompysslad. Umgås med dina goda vänner, de som du känner dig glad av, de är mycket viktiga för välmåendet. Beställ tid för en massage - det stärker både kropp och själ! Skapa möjlighet till att skratta oftare. Se en rolig film eller googla efter roliga inlägg på nätet. Genom att skratta så får vi ofta ett lugnare perspektiv på de problem som gör att vi känner oss stressade.

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvård. Texter får kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.