Hem Friskvćrd Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Placebo


Redan en inbokad behandling skapar positiv förvÀntan som i sig gör att vi blir friskare. MÄnga gÄnger blir vi av med enklare sjukdomssymtom innan vi ens kommer till terapeuten eller vÄrdcentralen. Detta kallas placebo. Placebo Àr en mÀtbar, biologisk effekt som pÄverkar kroppens egen lÀkande förmÄga. I all behandling ingÄr en betydande del placeboeffekt.


VÄra förestÀllningar styr
Vi mÀnniskor har en enastÄende förmÄga för att skapa olika sinnestillstÄnd för oss sjÀlva. VÄra förvÀntningar har stort inflytande över vÄrt tÀnkande och uppfattning om vÄr omvÀrld och som ett resultat av detta vÄrt vÀlmÄende. VÄrt hÀlsotillstÄnd beror dÀrmed till stor del av vÄra mentala förestÀllningar; vad vi anser om livet och framförallt om oss sjÀlva, bÄde pÄ det medvetna och det omedvetna planet.

Inom lÀkarvetenskapen har placeboeffekten ofta ansetts vara en störande faktor vid tester av effekten hos nya lÀkemedel. Det Àr bevisat att vÄr instÀllning till och förvÀntan pÄ en behandling pÄverkar behandlingens effekt. Placebo Àr benÀmningen pÄ de positiva effekter som uppstÄr vid olika medicinska behandlingar men som inte direkt kan kopplas till den aktuella behandlingens verksamma delar. MÄnga betraktar placebo som ett uttryck för vÄr egen inneboende lÀkande förmÄga som styrs av vÄr attityd och mentala instÀllning. Effekten Àr likadan Ät andra hÄllet, negativa förvÀntningar pÄ en behandling motverkar det avsedda behandlingsresultatet, detta kallas nocebo.

LĂ€kemedel som placebo
Placeboeffekten i lÀkemedelsstudier ligger vanligtvis pÄ runt 30 procent. Störst Àr effekten nÀr det gÀller olika smÀrttillstÄnd som till exempel vid ryggskott nÄr dÀr upp till 60 procents effekt. Placebomedicin finns ocksÄ noterat för astma, magsÄr och vid olika slags hudÄkommor samt fysiologiska tillstÄnd som sömn, vakenhet, hjÀrtfrekvens och muskelkraft. En forskargrupp vid Karolinska Institutet har kunnat visa att placeboeffekten ocksÄ har stor betydelse vid bearbetning av emotionella upplevelser och obehag.

I en studie har det visats att Prozac och liknande preparat inte hade mer effekt Àn sockerpiller. Det har man kommit fram till efter att tagit del av resultat ocksÄ frÄn studier som lÀkemedelsbolagen valt att inte publicera. Tidigare kunde lÀkemedelsbolagen vÀlja att inte publicera studier som till exempel visar att ett preparat har lÄg effekt. Nu mÄste bolagen redovisa resultaten Àven av de studier som inte publicerats. MÄnga metoder fungerar alltsÄ trots att de rent vetenskapligt egentligen inte borde göra det.

Effekten av förvÀntan
En stor del av placebo bygger pÄ förvÀntan och dÀrför kan Àven muntlig information ge stor effekt. Ett verbalt stimuli kan till och med hÀva ett lÀkemedels effekt, alternativt stÀrka detsamma. Det bemötande patienten fÄr har ocksÄ stor betydelse för placeboeffekten. Idag finns det en större medvetenhet om att medicinska omdömen mÄste ges med stor försiktighet. Studier och olika fallbeskrivningar visar pÄ att lÀkarens ord Àr lag för mÄnga patienter. Det har hÀnt att patienter har fÄtt felaktig diagnos om livshotande sjukdom och dÀrmed besked om att de inte har lÄng tid kvar att leva. NÀr felet vÀl upptÀckts sÄ har klienten i vissa fall redan avlidit trots att de egentligen inte haft nÄgon sjukdom alls. Detta visar att vÄr kommunikation, vÄr tro och vÄra tankar har en oerhört stor makt över vÄr hÀlsa och utvecklingen av vÄra liv.

Stark tro om bot
Gemensamma drag för personer som fÄr bra behandlingseffekt Àr att de ofta har en stark tro om bot och bÀttring. De kan, pÄ ett eller annat sÀtt, acceptera sin sjukdom och fokuserar sin energi pÄ sina positiva möjligheter. De uppmÀrksammar och glÀds Ät sina framsteg, Àven de smÄ, i stÀllet för att bygga pÄ sin oro. De har en stark och tydlig bild för sitt inre att de Àr friska och vitala och att de redan har uppnÄtt sina positiva mÄl, nÄgra andra alternativ finns inte för dem. De har en envist positiv mental process i form av tankar, inre bilder, attityder och kÀnslor. Det som skiljer oss mÀnniskor Ät Àr innehÄllet i dessa processer. Vi kan ha tankebilder som antingen hjÀlper oss eller stjÀlper oss. Att lÀra oss fokusera pÄ det vi vill ha i stÀllet för att tala om och tÀnka pÄ det vi inte vill ha kan skapa den avgörande placeboeffekten i vÄra liv.

"Den största upptÀckten under min livstid Àr att mÀnniskor kan Àndra sina liv genom att Àndra sin attityd." - William James

KĂ€llor: ki.se, ne.se mfl

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvćrd. Texter fćr kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.