Hem FriskvŚrd SkŲnhet Hšlsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Kroppen


DIN KROPP √ĄR ETT AV DE ST√ĖRSTA UNDERVERKEN SOM FINNS!

Missade du eller har glömt av undervisningen i grundskolan om din fantastiska kropp och dess funktioner? Här kommer en uppfriskning av kunskapen.


Hjärnan
Hj√§rnan √§r kroppens st√∂rsta uts√∂ndrande organ. Den √§r v√•r h√•rddisk som sk√∂ter och ser till att alla kroppens funktioner √§r optimala. Hj√§rnan √§r med andra ord inte bara till f√∂r tankeverksamheten utan ‚ÄĚchefen‚ÄĚ i kroppen f√∂r alla andra √∂vriga livsn√∂dv√§ndiga processer. Vid stress, sorg och andra motg√•ngar p√•verkas v√•rt immunf√∂rsvar negativt. Vetenskaplig forskning st√∂der dessa fakta idag. Sunda tankar och ett positivt sinne st√§rker hj√§rnan och f√•r den att generera mer energi p√• ett mer effektivt s√§tt, fl√∂det i kroppen blir mer exakt.

Hjärnan har ett helt otroligt arbete att sköta och är livsviktig för vår hälsa. Det är den centrala förbindelsen mellan de olika världar och system som vi lever i. Den kopplar ihop nerver, muskler och körtlar i kroppen och övervakar alla funktioner samtidigt som den väljer ur den massiva information som kommer utifrån genom ljud, syn, hörsel och känsel. Hjärnan övervakar varje känsla, andetag, varje blinkning, varje rörelse, kommunikation, säkerhet, hälsa och jämvikt.

Det är upp till oss att se till att vår hjärna får rätt stöd av oss själva. Upprepade negativa tankar försvagar och vrider hjärnans information. Jag tror att om vi bekräftar oss själva och ger oss rätt sorts näring dels genom mat och dels genom positiva känslor och förebilder kan vi uppnå ännu bättre hälsa.

Hjärnan består av ett flertal olika sammansatta delar som styr olika funktioner. Det limbiska systemet är den del av hjärnan som bidrar till att hålla en stabil miljö i kroppen; jämn kroppstemperatur, blodtryck, sockernivå och puls. Det limbiska systemet kallas ofta för däggdjurshjärnan därför samma struktur finns hos alla däggdjur.

Hjärnans körtlar
Hypotalamus är den mest komplicerade körteln i hela hjärnan. Hypotalamus reglerar kroppskemin; alla drifter såsom ätande, drickande, hormonbalans, känslor, könsliv, uppvaknande och sömn.

Hypotalamus styr hypofysen. Hypofysen reagerar på ljus och håller balansen i hormonsystemet på cellnivå. Hypofysen reglerar vätskebalansen och förlossningsarbete. Hypofysen och hypotalamus har ett intimt samarbete. Epifysen (tallkottkörteln) reagerar på ljus och mörker. Den påverkar det centrala nervsystemet och har ett samspel med hypofysen. Hjärnbarken ökar anpassningsförmågan och ansvarar för de egenskaper som gör oss till människor. Organisationen av vår inre och yttre värld och våra beslut tas här även individuella erfarenheter såsom minne, tal och bilder lagras här.

Körtelsystemet
√Ėvriga k√∂rtlar som hj√§rnan korresponderar med √§r sk√∂ldk√∂rteln som best√•r av tv√• huvudlober med fyra bisk√∂ldk√∂rtlar bel√§get p√• framsidan p√• halsen strax nedanf√∂r struphuvudet. Sk√∂ldk√∂rteln styr jodhalten, p√•verkar kalk och fosforoms√§ttningen, reglerar √§mnesoms√§ttningen och kroppstillv√§xten.

Thymus
Thymus, brässen, är som störst i början av puberteten då den är 4-6 cm lång och väger ca 60 gram. Vid 50 års ålder har den oftast tillbakabildats och väger ca 15 g. Thymus anses påverka åldrandet. Den fungerar som grogrund för de vita blodkropparna och den producerar hormoner som påverkar immunförsvaret.

Binjurarna
Binjurarna, belägna ovanpå njurarna, producerar minst 28 olika hormoner. De påverkar bl.a. blodets koagulationsförmåga, mineralhalten i blodet, lymfsystemet och könshormoner. De är mycket känsliga för stress och socker påverkar dem negativt.

Bukspottkörteln
Bukspottkörteln, pancreas, är kroppens näst största körtel som är belägen vid bakre bukväggen. Bukspottkörteln producerar hormonet insulin. Brist på insulin ger diabetes. Den producerar upp till en liter bukspott per dygn som är nödvändig för tillgodogörandet av kolhydrater, fett och äggviteämnen.

Könskörtlarna
Könskörtlarna, äggstockar och testiklar, påverkar tillväxten av kroppens utveckling. Kvinnans könskörtlar producerar äggceller och hormonet östrogen och progesteron. Mannens könskörtlar producerar sperma, östrogen och testosteron.

Hjärtat
Hjärtat är kroppens pumpstation som reglerar blodet och dess närings-, hormon- och syrebärande funktion till kroppens alla olika delar. Hjärtat balanserar vätskebalansen, reglerar temperaturen och ser till att förbränningsprodukterna förflyttas till lungor eller njurar för att avlägsnas.

Blodet samarbetar intimt med lymfsystemet som har till uppgift att transportera bort slaggprodukter, gifter och döda celler. Om lymfsystemet blir överbelastat rör det sig långsamt och till slut kan det hända att det blir stopp. Det finns dubbelt så mycket lymfbanor än blodkärl i kroppen och mellan 400 - 800 lymfknutor. Lymfknutor kan kännas svullna eller förhårdnade om man t.ex. har en infektion. Mjuk och försiktig strykande massage kan få igång flödet i systemet igen.

Mjälten
Mjälten är belägen till vänster i bukhålan under revbenen. Mjälten ingår i immunsystemet och fungerar som ett blodbildande organ.

Magsäcken
Magsäcken och munhålan med dess tänder sköter den mekaniska och kemiska sönderdelningen av maten vi äter. Matsmältningen börjar redan i munhålan genom smaklökarnas retning som stimulerar saliven som innehåller enzymer som hjälper till att bryta ned näringsämnena. I magsäcken produceras magsaft som bl.a innehåller enzymer för att spjälka proteiner och fett. När magsäcken är klar med sitt arbete transporteras födan vidare till tolvfingertarmen där nedbrytningen fortsätter med hjälp av bland annat galla och bukspott.

Gallan
Gallan produceras i levern för att transporteras till gallblåsan för att kunna portioneras ut därifrån när födan kommer till tolvfingertarmen.

Tunntarmen
Tunntarmen, ileum, sköter det huvudsakliga näringsupptaget och förser blodet med näring via tarmluddet, villi. Tunntarmen avger kolhydrater, proteiner, mineraler, salter, slaggämnen och vatten till levern.

Levern
Levern bildar ca 10 miljoner blodkroppar per sekund. Den framställer ca 1000 olika enzymer som kroppen behöver för att fungera optimalt samt lagrar glykogen och A vitamin. Levern arbetar även som avgiftningsorgan samt utsöndrar slaggprodukter. Det sägs att levern har över 500 funktioner. Levern arbetar tillsammans med njurarna.

Njurarna
Njurarna är belägna strax under 12:e revbenet. De förknippas ofta med kroppens vätskebalans och då vatten, men även blodet passerar med 1500 liter blod per dygn genom njurarna. Njurarna har till uppgift att påverka blodtrycket och reglera kroppsvätskornas sammansättning. De filtrerar även avfallsämnen i blodet vilka förs ut med urinen.

Tjocktarmen
Tjocktarmen gör det slutgiltiga arbetet av den föda vi ätit. Efter födans väg genom tunntarmen passerar den Iliocekalklaffen som är belägen på höger sida i kroppen i höjd med höftkammen. Ileocekalklaffens uppgift är bl.a. att portionera ut avföringen till tjocktarmen i lagom doser och att förhindra att avföringen går tillbaka upp i tunntarmen som skulle orsaka en inre förgiftning.

Lungorna
Lungorna är utrensande organ. De delas upp i lober, den vänstra lungan har två lober och den högra tre. De har till uppgift att fylla lungblåsorna med syre och avge syre till blodet. Lungorna tar emot koldioxid som bildas vid ämnesomsättningen och för ut detta med utandningsluften. Har du ofta ont i huvudet så prova att djupandas lugnt och koncentrera dig på att andas ut helt och hållet med några andetag.

Allt detta fungerar utan att du beh√∂ver t√§nka p√• mer √§n att √§ta, dricka och tillgodose dina n√§ringsbehov p√• ett balanserat s√§tt ‚Äď dold vardagsmagi! Du och din kropp √§r en av de mest fantastiska skapelser som sett dagens ljus. Var sn√§ll mot den - f√∂r den √§r din viktigaste bostad under hela ditt liv.

Lšs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvŚrd. Texter fŚr kopieras om kšllan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.