Byt ut en del av stavgången mot styrketräning med tunga vikter. Förtvinade muskler är nu ett lika stort hälsoproblem som benskörhet. De korta muskelfibrerna börjar tyna bort redan från 30-årsåldern. Explosiv styrketräning är det bästa sättet att bromsa åldrandet.
– Det går inte att stoppa åldrandet helt, men med rätt träning går det att bromsa så att det blir en mycket, mycket långsam process, säger Alexander Cristea vid Umeå universitet som studerat saken i sin doktorsavhandling. All träning är bra men stavgång och aerobics påverkar inte sarkopeni (muskelförtvining). För att behålla muskelmassan krävs det styrketräning med tung belastning vid få lyft. Det måste vara ett kraftigt stimuli, gärna i ett explosivt moment, för att det ska bli full effekt. Självklart ska man börja lite försiktigt.
Det han talar om är kraftiga urladdningar där man vid bara två serier med tre upprepningar lyfter vikter som motsvarar 80 procent eller mer av den maximala förmågan. En bra idé är att prioritera stora muskelgrupper som låren, där muskelförlusten brukar vara störst. På köpet kommer ökad rörlighet och minskad risk för fallolyckor och en lång rad folksjukdomar. Starta lugnt med tex 10 minuter tre gånger per vecka.
För att träningen ska få maximal effekt är det viktigt att kombinera med en proteinrik kost. Studier tyder på att muskelstyrkan kan öka med ytterligare 50 procent om man äter rätt direkt efter träningen. Kroppens förmåga att ta upp protein minskar med tiden och Tommy Cederholm menar att äldre kan behöva dubbla dagsdosen protein jämfört med yngre. Det innebär upp till 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt för äldre, att jämföra med 0,8 gram för yngre. En glugg på två timmar före och efter träning då man måste äta protein för att den ska tas upp i musklerna.
Fakta om muskler
Läs mer >>
Kisel vid Kalciumbrist
Alla känner till vikten av Kalcium för att minska risken för benskörhet. För att Kalcium skall kunna ingå i benuppbyggnaden är det också viktigt med att ha ordentligt med Kisel i kroppen. Har man brist på Kisel får man mycket liten effekt av ett extra kalciumintag.
Kisel fungerar som ett draglok för kalcium och hjälper därmed benen att suga åt sig kalcium samt stärker ben, brosk och bindväv inne i kroppen.
Det är också viktigt efter benbrott för att lättare öka benens sammanväxt.
Rörelse en investering i livskvalitet
En halvtimme fysisk aktivitet om dagen ger ökad kondition, styrka och rörlighet i såväl kropp som själ. Positiva effekter att fokusera på för att öka sin motivation kan vara att:
Resultatet märks snabbt. Hälsan stärks, syreupptagningsförmågan ökar - vi blir piggare och känner oss mer närvarande och vår känsla av livskvalitet ökar. Regelbunden motion ökar vår motivations- och prestationsförmåga och minskar såväl fysiska som psykiska skador. Vi mår helt enkelt mycket bättre!
Fakta
En hälsosam livsstil ger ökad livskvalitet och mer energi. Endast 30 procent av befolkningen motionerar eller rör på sig regelbundet. Ungefär 30 procent av befolkningen är helt inaktiv, vilket innebär att de har ett stillasittande arbete och ingen fysisk aktivitet på fritiden. De inaktiva kommer med stor sannolikhet att drabbas av så kallade vällevnadssjukdomar. Livsstilen är avgörande för både livskvalitet och livslängd. Resultatet av att röra på sig regelbundet känns direkt av den egna förnöjsamheten att man faktiskt har genomfört en investering för sin hälsa, man blir mer nöjd. Det fysiska resultatet märks redan inom ett par veckor och energin kan på sikt tredubblas.
Väck kroppen varsamt
Är du som många andra och börjar det nya året med en rivstart på träningsanläggningen? Ta det lugnt. Låt kroppen få vakna och bygga upp sig i ett lugnt tempo så du kan etablera en god vana som håller i sig på sikt. Det finns någon form av träning som passar alla; promenader, simning, core, spinning, löpning, yoga, dans etc. En promenad tre gånger i veckan sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 25 procent. Det är aldrig för sent att börja träna. Kom ihåg - rörelse är livsenergi som genererar mer energi!
Motionens påverkan – välbefinnande psykiskt och fysiskt. Exvis På Rigshospitalet i Köpenhamn har man med framgång använt löpträning som en del av behandlingen av psykotiska patienter vilket bland annat har inneburit att medicinförbrukningen markant minskat, vilket i sin tur fört med sig att patienterna får färre biverkningar.
Läs mer >>