Hem Friskvård Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Detoxa dig pigg och vital


KÄNNER DU DIG TRÖTT, SVULLEN OCH HÄNGIG OCH LÄTT BLIR SJUK ÄR DET KANSKE DAGS FÖR EN RENINGSKUR. DET ÄR ETT EFFEKTIVT SÄTT ATT RENSA BORT GAMMALT OCH FYLLA PÅ MED NY ENERGI.

Du kan förbättra ditt mående avsevärt genom att göra reningskurer och undvika sådant som kroppen inte tål. Många mår dåligt för att deras system är överbelastade av dålig kost, stress, ständigt spring från den ena uppgiften till nästa utan andrum, brist på motion, dålig sömn, rökning, luftföroreningar, mycket socker och så vidare. Allt detta hämmar kroppens naturliga utrensnings- och läkningsförmåga.
Under en detoxkur är det inte bara kroppen som renas utan även själen blir piggare. Detox renar inte bara kroppen. Det höjer också din medvetenhet. Under en detox lär du dig en massa om vilken kost som är bra för just dig, om att slå av på takten och ta hand om dig. På det sättet är detox även själavård. Du får kontakt med din egen energikälla. En detox frigör inte bara mycket kroppslig energi, utan även mental. Också tankar kan vara förgiftade, av stress, till exempel. Många märker att de tänker klarare efter en detox. Undvik detox: Om du är gravid, ammar eller eller svårt sjuk. Samma om du är anemisk (har blekt, blodfattigt utseende) för då måste du stärka din energi först.


Tänk på detta innan du börjar:

 • Ät i lugn och ro. Inte på stående fot, tala inte i telefon, jobba inte samtidigt.
 • Innan du äter, andas en stund. 
 • När du äter, tänk på att du gör det för att nära kroppen. Titta, lukta, smaka med närvaro, välbehag och förundran.
 • Ät långsamt, tugga noggrant, sluta äta en stund innan du blir mätt. Du blir mätt på mindre. Det tar 10–15 min för mättnadskänslan att komma. Äter du fort äter du lätt för mycket. 
 • Drick vatten! 
 • Ät helst ekologiskt så att du får i dig så lite bekämpningsmedel och andra miljögifter som möjligt.

Läs mer >>

 

Här får du tips och råd av Sanna Ehdin för att göra din vår riktigt glad och energirik! 


1–2 VECKORSPROGRAM FÖR DETOX

1. Ät lätt och mindre portioner än du brukar. Inspireras av stenålderskosten eller maten i ”Sannas Matbok för den självläkande människan”: Fiberrika grönsaker, fisk, nötter, bär, örter. Ångkokt fisk med råris och grönsaker är en utmärkt lunch/middag. Nötter och en kopp grönt te eller misosoppa är toppen som mellanmål.


2. Ät på regelbundna tider. Det förhindrar blodsockerfall/pendlingar. Ny forskning har visat att kroppen vill ha och mår bra av regelbundna vanor.

3. Uteslut: Socker, vitt mjöl (godis, bullar, kakor, bröd) och andra kolhydrater som snabbt höjer ditt blodsocker (som har högt GI, glykemiskt index). 

 • Jästa produkter: vin, öl etc för att stävja jäsningsprocessen i kroppen/rensa ut jästsvampar (Candida). 
 • Halvfabrikat. Sämre näringsinnehåll. Onyttiga tillsatsämnen/ kemikalier.
 • Kaffe, te, cola, annat koffein.
 • Frukt. Jäser lätt i kroppen då det innehåller mycket fruktsocker. Avgiftningen blir effektivare om kosten är fruktfri ett par veckor. Grapefrukt kan vara okej.

4. Drick mycket vatten. Gärna 2 liter om dagen. Alternativ: grönt/rött te. Innehåller massor av antioxidanter. 

5. Motionera regelbundet! Minst 20 minuter per dag så att du svettas. Tips: Börja dagen med en rask promenad. 

6. Undvik stress. Ägna så mycket tid som möjligt åt sådant som ger dig lugn, ro och glädje. Se på saker som gör dig glad, undvik negativa nyheter.

7.  Vitaminer och mineraler som underlättar avgiftningen: 

 • A-vitamin (smör, fiskleverolja, ägg).
 • B6-vitamin (bland annat i vetekli, vetegroddar, banan).
 • C-vitamin (svarta vinbär, nyponsoppa, persilja, pepparrot, gul paprika, kiwi).
 • E-vitamin (vetegrodds- oliv, raps-, linfröolja).
 • Bioflavonoider (blomkål, björnbär, citrus, katrinplommon, nypon, svarta vinbär, druvor).
 • Fosfatidylkolin. Brist kan ge fettlever (bland annat lecitingranulat/olja, äggula, vetegroddar).
 • Sulforafaner (broccoli, brysselkål, grönkål).
 • Glukarater (citrus, tomater).
 • Glutation. Antioxidant. Viktig för avgiftning (frukt/grönt, bland annat avokado, sparris, grapefrukt, tomater).

Tips: Havsalgen i Prodenplaqueoff stimulerar avgiftningen. Bra även mot tand-, gall- och njursten. 

8.  Avgiftande örter: Maria-/mjölktistel, grönt te, chisandra, lakritsrot, gurkmeja, aloe vera.

9. Komplettera med en detoxkur. Steg 1– 8 räcker långt för att avgifta kroppen, men vill du djupsanera systemet är det viktigt att komplettera med en avgiftningskur (örtkur) som deaktiverar virus, absorberar slagprodukter, miljögifter samt parasiter och hjälper till att spola dem ur kroppen. (UltraDetox från Holistic är en kur med hög fiberhalt och 35 örter som främjar tarmfloran och renar kroppen.)

Efter detoxen: Försök att behålla goda matvanor. Går du direkt tillbaka till gamla mönster stressar du kroppen rejält. Om/när du åter börjar äta mat som du uteslutit under detoxen, låt det ta tid. Och kom ihåg! Strunta i mat du upptäckt att du inte mår bra av. 

Läs mer >>

 

Om du har mindre tid…


WEEKEND-DETOX

En aktiv vilodag kan rädda helgen. Bra mot förstoppning, uppkördhet eller när du vaknar helt slut en lördag och känner dig bakis av för mycket arbete och för lite sömn…


1. Drick ett par glas vatten när du går upp. Undvik kaffe och svart te.
2. Sätt dig inte och läs tidningen. Gå ut och gå eller jogga i stället, i minst 40 minuter. Oroa dig inte för att du är trött! Du blir snart piggare.
3. Efter cirka en timme, ät till exempel en fruktsallad eller lättkokta grönsaker. Frukt är lättsmält, fiberrikt, utrensande, hjälper magen att komma igång (När du äter enbart frukt passerar den magen på 30 minuter, därför är det okej här.). Drick mer vatten och/eller grönt/rött te, som har massor av antioxidanter.
4. Sov en stund på eftermiddagen. Stimulerar kroppens självläkning/återhämtning. 
5. Ät en lätt måltid på kvällen, till exempel kokt fisk med grönsaker. Eller linssoppa. Protein är viktigt, så att hjärna och kropp ”kan ladda förråden” under natten.
6. Fortsätt dricka vatten och örtte till maten och under dagen! Obs! ingen alkohol!

Läs mer >>

 

Tips som hjälper detoxen


– Tranbärsjuice (sockerfri). Rensar bra, fräscht!
– Örter till exempel basilika och salvia. Ingefära, kummin, kanel är kryddor som är bra för matsmältningen, motverkar svullnad och gaser. De flesta örter inom asiatiska kök är renande och hälsobefrämjande. Att dricka hett ingefärste är värmande och stimulerar leverns avgiftning.
– Bastu. Renande, skönt, avkopplande! 
– Torrborstning. Får fart på cirkulationen. 
– Mjuk lymfmassage. Stimulerar lymfsystemet, motverkar ansamling av vatten och slaggprodukter. Testa följande minilymfmassage hemma: Ta tag i fotknölen och dra fingrarna ändå upp till låren ett flertal gånger. Om kroppen håller för mycket vätska samlas det lätt kring fotlederna. 
– Åk på detoxsemester, om du kan. Ett miljöombyte och den struktur som ett färdigt avgiftningsprogram ger kan göra det lättare att hålla sig till detoxen. Och du får lite distans till din vardag!
Tips: Physilliumfröskal hjälper. De absorberar gifter ur tarmen och är ett bra bulkmedel. Finns hos hälsokosten. 


 

Christina Doctare


FÖRSLAG ATT INFÖRA BOT-AVDRAG

Christina Doctares förslag att införa ett Botavdrag gör det möjligt för alla att dra av 50.000 kronor för att förbättra hälsan. Givetvis mot uppvisande av kvitton för de utförda behandlingarna.


 

För optimal hälsa och prestation


INFÖR ETT BOT-AVDRAG

ROT-avdraget som infördes 2008 gör det möjligt att dra av upp till 50.000 kronor när man renoverar sitt hus eller bostadsrätt. Nu är det dags att införa ett nytt avdrag som kan nyttjas av alla landets invånare. Ett införande av BOT-avdrag syftar till att uppmuntra människor att förebygga ohälsa och må bättre. Man ska kunna dra av kostnader för massage och andra kroppsterapier på samma sätt som ROT-avdraget. En liten kostnad som kan ge vinst både för individ och samhälle samt effektivt avlasta den överansträngda skolmedicinen.


Alla kroppsterapeuter och övriga utövare av komplementärmedicinska behandlingsmetoder, som i dag inte har möjlighet att leva fullt ut på sitt yrke, skulle nu kunna få heltidsjobb. Det vore en enorm vinst för samhället med ökade skatter och momsintäkter, eftersom komplementärmedicinen i motsats till sjukvården fortfarande är momsbelagd med 25 procent.

Ett Botavdrag är ett steg i rätt riktning och är ett genialt sätt att stimulera medborgarna till att ta itu med sina hälsoproblem. Ytterligare en fördel är att den skolmedicinska sektorn får en omedelbar avlastning samt att individen fritt kan anlita den komplementärmedicinska sidan av hälsovården. Trots att komplementärmedicinen inte subventioneras med statliga medel samt dessutom belastas med 25 procent moms använder sig redan fler än 50 procent av medborgarna av dessa behandlingar för att må och fungera bättre.

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvård. Texter får kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.