Andas avslappnat
Andningen reglerar våra känslor. Andningen berättar hur vi egentligen mår och vi kan också, med hjälp av andningen, medvetet påverka vårt välmående. När vi bukandas syresätts dubbelt så mycket blod mot när vi andas med bröstkorgen. Djupandningen sänker också trycket inne i brösthålan, förbättrar blodcirkulationen och gör det lättare för blodet att återvända till hjärtat. Det är också viktigt att andas ut ordentligt för att förhindra ökning av koldioxidhalten i blodet, som i sig kan vara ångestskapande och i många fall ge huvudvärk. De flesta av oss lägger inte märke till hur vi andas. När vi stressar eller blir rädda är det vanligt att vi drar kortare andetag eller håller andan. Därför kan vi inte andas lugnt och samtidigt vara stressade. Vid en naturlig inandning blir magen större och vid utandning dras den in. Kontrollera din andning ett par gånger om dagen, tex vid fikapauserna.
Stärk kroppen
En stark kropp ger starkare psyke - och tvärtom. Ett sätt att minska stress och öka välmåendet är därför att röra på sig. Många motionerar främst för att få komma ifrån, få vara för sig själva eller få en stunds återhämtning. Denna återhämtning är ett sätt att återta kontrollen och balansen i livet. Att börja motionera kan alltså vara första steget till ökad kontroll över sin egen livssituation.
En halvtimme fysisk träning om dagen - till exempel promenad, cykling, jogging, yoga, dans eller simning - ger ökad kondition, styrka och rörlighet i såväl kropp som själ.
Drick vatten
Vätskebrist med 1 procent av kroppsvikten gör att arbetsförmågan sjunker med 10 procent. Vid vätskebrist på 3 procent sjunker prestationsförmågan med hela 30 procent! Dessutom kan vätskebrist ge huvudvärk, trötthet, försämrat omdöme och koncentrationssvårigheter. Se till att dricka ett litet glas vatten per vaken timma, varje dag, så slipper din kropp att känna sig som en ovattnad växt.
Vitaliserande mat
Allt du stoppar i din kropp har djupgående effekter på din hälsa och energinivå. Att äta rätt har stora medicinska effekter och kan göra dig stark, frisk och kreativ samt ge ökad prestationsförmåga. Ät mindre av halvfabrikat och snabbmat. Välj i stället allt oftare frukt och grönsaker som är rika på vitalämnen och antioxidanter. Ät regelbundet för att hålla blodsockerkurvan på stabil nivå för att slippa snabba och oönskade humörsvängningar. Drick helst inget eller bara lite till måltiderna så att magsyran outspädd kan få spjälka maten effektivt i lugn och ro.
Sov gott
God och tillräcklig sömn är viktig för att reparera och bygga upp kroppens alla celler samt för hjärnans möjlighet att bearbeta information och dagens alla intryck. För lite sömn gör oss trötta och kan ge försvagat immunsystem, diabetesliknande reaktioner, lägre nivåer av tillväxthormon, sänkt energinivå, ojämn mental och fysisk förmåga. Power-naps, 10 - 20 minuters vila eller sömn, ger ökade energiresurser och återhämtning under dagen. Har du svårt att somna på kvällen så gå upp ur sängen igen, drick i stillhet en kopp örtthé eller vatten, kanske i skenet av ett levande ljus. Har du huvudet fullt av måsten eller oroande tankar så skriv ner dem i ett kollegieblock för att kunna lägga dem åt sidan under natten och fortsätt vid behov arbetet med dem nästa dag. Tänk också på att bastanta måltider precis innan läggdags kan störa sömnkvalitén.
Självbilden
Den personliga utvecklingen är grunden till allt: din inställning, dina vanor, din hälsa och ditt sätt att fungera i livet. En människas självbild utgör grunden för hur väl hon kommer att både må och lyckas. Begreppet självbild är en sammanfattning av självförtroende, självkänsla, självrespekt och självtillit.
Mental träning kan hjälpa en bit på vägen! Vi kan ha tankebilder som antingen hjälper oss eller stjälper oss. Den mentala träningens syfte är just att man på ett metodiskt sätt ska kunna lära sig till att ta kontroll över sina tankar, bilder och känslor. Våra tankar och uppfattningar om oss själva påverkar hur vårt nu och vår framtid kommer att gestalta sig.
Läs mer >>