Hem Friskvård Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Vad är komplementärmedicin?


NATURLIGA METODER FÖR ATT FÖRBÄTTRA VÄLMÅENDE OCH HÄLSOTILLSTÅND.

Komplementärmedicin är ett sammanfattande begrepp för ett stort antal olika naturliga metoder som människor använder sig av i syfte att förbättra sitt välmående och hälsotillstånd. En komplementärmedicinsk terapeut har ett förhållningssätt som handlar om helhet och sammanhang. Det är inte bara ett symptom eller ett organ som behandlas, utan hela människan med kropp och själ. Komplementärmedicin strävar efter att återskapa optimal hälsa - att personen själv får makt över sitt liv och välmående.


Inom den komplementära medicinen finns många olika behandlingar för att öka avslappning, minska smärta samt öka kroppens energi och egna självläkande resurser. Inom den komplementära sektorn tillhandahålls ofta flera olika behandlingsformer i kombination för att skapa en helhetsbehandling som omfattar klientens individuella behov.

De flesta komplementärmedicinska behandlingsmetoderna ger förutom sin terapispecifika fördel även ökad avslappning och minskad värk eftersom oxytocin, kroppens eget må-bra-hormon, frigörs. Regelbunden behandling ger varaktig effekt samt är ett enkelt sätt att sänka stressnivåerna och erhålla ökad motståndskraft.

Läs mer >>

 

Komplementärmedicinska behandlingar


Akupunktur
Kommer ursprungligen från den flertusenåriga traditionella kinesiska medicinen. Tunna, sterila nålar sticks in på bestämda punkter längs kroppens energibanor (meridianer). Nålarna sticks in olika djupt och får sitta kvar olika länge beroende på vad som behandlas. Akupunktören kan snurra sakta på nålarna eller ansluta en svag elektrisk ström för att stimulera punkterna och öka effekten. Metoden används för behandling av en lång rad sjukdomar och smärtlindring.


Akupressur
Tryck på akupunkturpunkter längs kroppens energibanor (meridianer) utan nålar för energistimulering, smärtlindring och självbehandling.

Aromaterapi
Väldoftande eteriska oljor från växtriket masseras in i huden. Man kan även få andas in doften från oljorna. Ämnen från oljorna når nervsystemet via blodet och påverkar på så sätt både kroppen och själen. Många oljor har antibakteriell verkan medan andra används till exempel för att påskynda cellernas ämnesomsättning. Används t. ex. vid oro, sömnsvårigheter och spänningshuvudvärk.

Ayurveda
En 5000 år gammal Indisk visdom för naturlig hälsa och utveckling. Ayurveda ser människan som en enhet bestående av många egenskaper. Varje individ har fått en unik dosha/kroppstyp som följer genom livet -Vata, Pitta och Kapha. Doshorna balanseras bla genom kost, motion och livsstil.

Coaching
Våra tankar och uppfattning om oss själva påverkar hur vår framtid kommer att gestalta sig. En viktig faktor är därför att först öka medvetenheten om hur vi tolkar verkligheten och sedan välja ett perspektiv som stödjer i stället för stjälper oss. Frågorna som coachen ställer syftar till att öka insikten om oss själva och de val vi gör, och varför vi väljer det vi gör. Coaching är en starkt handlingsinriktad metod med fokus på framtiden.

Kinesiologi
En behandlingsform som kombinerar modern västerländsk fysiologi, anatomi och rörelselära med urgamla österländska kunskaper om kroppens energisystem. Allt det som människor tar in och registrerar kan också avläsas genom spänningar i musklerna, oavsett om det är födoämnen, lukter, färger, minnen, rörelser, fysiska skador, tankar, känslor eller stress av olika slag. Genom balansering av nerv- och energisystem behandlas stress, obalanser och blockeringar.

Massage
En av de äldsta och enklaste behandlingsmetoderna som har använts i många tusen år i olika kulturer över hela världen. Det finns många olika tekniker som alla har det gemensamt att kroppens mjukdelar behandlas. Massage frigör kroppens eget smärtstillande ämne, endorfin. Den får spända muskler att slappna av och stimulerar blodcirkulationen. Muskelspänningar, spänningshuvudvärk, stress, oro och sömnbesvär lindras.

Mental träning
Den mentala träningens syfte är lära sig till att ta kontroll över sina tankar, bilder och känslor. Med mental träning får vi lära oss att styra oss själva med bilder istället för att ”ta i”. När vi anstränger oss blir det ofta det motsatta resultatet. Om vi anstränger oss för att tex somna ligger vi vakna eller för att bli lugna så blir vi istället mer oroliga. Tar vi i för att springa fortare så går farten ner etc. Genom att bildmässigt bestämma vad vi ska göra och sedan lämna utförandet till kroppen eller genomförandet till sinnet så sparas mycket energi.

Motion
Fysisk aktivitet ger dig inte bara en friskare och starkare kropp. Det gör dig också gladare, får dig att bli mer effektiv och bättre på att hantera och förebygga stress. Fysisk aktivitet höjer din livskvalitet! Kroppen är gjord för att röra på sig. Den består av hundratals muskler som älskar att få användas, senor och ligament mår bra och blir starka och uthålliga av en lagom hög fysisk belastning. Hjärtat blir lyckligt av att få jobba sig starkt så att det kan ge oss ett långt och friskt liv.

NLP
Neuro-Lingvistisk-Programering låter kanske lite konstigt men är egentligen logisk. Neuro står för hur vi tar in och bearbetar de intryck som vi får via våra fem sinnen. Lingvistik är språket som vi använder och som visar på vilket sätt vi uppfattar världen. Programmering handlar om våra upprepade tanke- och beteendemönster, som styr våra handlingar. NLP är en modell kring kommunikation och vårt språkbruk, både verbalt och icke verbalt, och syftar till att stärka oss som individer.

Osteopati
Används för att minska muskelspänningar och göra så att skelettet och lederna fungerar optimalt. Besvär i skelettet, lederna, ledbanden eller muskulaturen kan orsaka smärta och spänningar som kan påverka hela kroppen. Oteopater använder sig av beröring, massage och så kallad manipulation för att man ska få tillbaka sin vanliga rörlighet. Därmed stimuleras också kroppens självläkande krafter. Osteopati används framför allt vid behandling av rygg- och ledvärk, huvudvärk och idrottsskador.

Qigong, tai chi och yoga
Olika rörelseterapier som ger ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dämpar stress samt stärker självläkningsförmågan och självförtroendet. Används bla vid muskelsmärtor, oro och spänningar.

Shiatsu
En massageform som kommer från Japan. Terapeuten använder inte bara händerna för att ge massagen utan även armbågar, knän och ibland fötter. Tanken är att massagen ska få energin i kroppen att flöda fritt och motverka stress, oro och ångest som anses blockera energiflödet.

Zonterapi
Bygger på att varje kroppsdel har sin speciella motsvarighet på större eller mindre ytor på fötterna. Ytorna kallas reflexzoner som även finns på händerna. Genom att massera och trycka på dessa områden anses organ och kroppsdelar kunna påverkas, eftersom kroppens egen förmåga till läkning stimuleras. De olika zonerna blir stimulerade och balanseras vilket gör att man känner kroppslig och själslig harmoni.

Örtmedicin
Har använts inom alla stora medicinska traditioner i världen sedan tusentals år. Även den västerländska örtmedicinen har funnits länge och anses kunna stärka kroppens förmåga att läka sig själv. Örtmediciner innehåller ämnen som finns i växter, där olika växter har olika påverkan.

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvård. Texter får kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.