Hem Friskvćrd Skönhet Hälsotips Prenumerera Om tidningen Kontakta oss

PRENUMERERA

 

AKTUELL FRISKVÅRD

 
 
 
 
 
 
 

Vad Àr komplementÀrmedicin?


NATURLIGA METODER FÖR ATT FÖRBÄTTRA VÄLMÅENDE OCH HÄLSOTILLSTÅND.

KomplementÀrmedicin Àr ett sammanfattande begrepp för ett stort antal olika naturliga metoder som mÀnniskor anvÀnder sig av i syfte att förbÀttra sitt vÀlmÄende och hÀlsotillstÄnd. En komplementÀrmedicinsk terapeut har ett förhÄllningssÀtt som handlar om helhet och sammanhang. Det Àr inte bara ett symptom eller ett organ som behandlas, utan hela mÀnniskan med kropp och sjÀl. KomplementÀrmedicin strÀvar efter att Äterskapa optimal hÀlsa - att personen sjÀlv fÄr makt över sitt liv och vÀlmÄende.


Inom den komplementÀra medicinen finns mÄnga olika behandlingar för att öka avslappning, minska smÀrta samt öka kroppens energi och egna sjÀlvlÀkande resurser. Inom den komplementÀra sektorn tillhandahÄlls ofta flera olika behandlingsformer i kombination för att skapa en helhetsbehandling som omfattar klientens individuella behov.

De flesta komplementÀrmedicinska behandlingsmetoderna ger förutom sin terapispecifika fördel Àven ökad avslappning och minskad vÀrk eftersom oxytocin, kroppens eget mÄ-bra-hormon, frigörs. Regelbunden behandling ger varaktig effekt samt Àr ett enkelt sÀtt att sÀnka stressnivÄerna och erhÄlla ökad motstÄndskraft.

Läs mer >>

 

KomplementÀrmedicinska behandlingar


Akupunktur
Kommer ursprungligen frÄn den flertusenÄriga traditionella kinesiska medicinen. Tunna, sterila nÄlar sticks in pÄ bestÀmda punkter lÀngs kroppens energibanor (meridianer). NÄlarna sticks in olika djupt och fÄr sitta kvar olika lÀnge beroende pÄ vad som behandlas. Akupunktören kan snurra sakta pÄ nÄlarna eller ansluta en svag elektrisk ström för att stimulera punkterna och öka effekten. Metoden anvÀnds för behandling av en lÄng rad sjukdomar och smÀrtlindring.


Akupressur
Tryck pÄ akupunkturpunkter lÀngs kroppens energibanor (meridianer) utan nÄlar för energistimulering, smÀrtlindring och sjÀlvbehandling.

Aromaterapi
VĂ€ldoftande eteriska oljor frĂ„n vĂ€xtriket masseras in i huden. Man kan Ă€ven fĂ„ andas in doften frĂ„n oljorna. Ämnen frĂ„n oljorna nĂ„r nervsystemet via blodet och pĂ„verkar pĂ„ sĂ„ sĂ€tt bĂ„de kroppen och sjĂ€len. MĂ„nga oljor har antibakteriell verkan medan andra anvĂ€nds till exempel för att pĂ„skynda cellernas Ă€mnesomsĂ€ttning. AnvĂ€nds t. ex. vid oro, sömnsvĂ„righeter och spĂ€nningshuvudvĂ€rk.

Ayurveda
En 5000 Är gammal Indisk visdom för naturlig hÀlsa och utveckling. Ayurveda ser mÀnniskan som en enhet bestÄende av mÄnga egenskaper. Varje individ har fÄtt en unik dosha/kroppstyp som följer genom livet -Vata, Pitta och Kapha. Doshorna balanseras bla genom kost, motion och livsstil.

Coaching
VÄra tankar och uppfattning om oss sjÀlva pÄverkar hur vÄr framtid kommer att gestalta sig. En viktig faktor Àr dÀrför att först öka medvetenheten om hur vi tolkar verkligheten och sedan vÀlja ett perspektiv som stödjer i stÀllet för stjÀlper oss. FrÄgorna som coachen stÀller syftar till att öka insikten om oss sjÀlva och de val vi gör, och varför vi vÀljer det vi gör. Coaching Àr en starkt handlingsinriktad metod med fokus pÄ framtiden.

Kinesiologi
En behandlingsform som kombinerar modern vÀsterlÀndsk fysiologi, anatomi och rörelselÀra med urgamla österlÀndska kunskaper om kroppens energisystem. Allt det som mÀnniskor tar in och registrerar kan ocksÄ avlÀsas genom spÀnningar i musklerna, oavsett om det Àr födoÀmnen, lukter, fÀrger, minnen, rörelser, fysiska skador, tankar, kÀnslor eller stress av olika slag. Genom balansering av nerv- och energisystem behandlas stress, obalanser och blockeringar.

Massage
En av de Àldsta och enklaste behandlingsmetoderna som har anvÀnts i mÄnga tusen Är i olika kulturer över hela vÀrlden. Det finns mÄnga olika tekniker som alla har det gemensamt att kroppens mjukdelar behandlas. Massage frigör kroppens eget smÀrtstillande Àmne, endorfin. Den fÄr spÀnda muskler att slappna av och stimulerar blodcirkulationen. MuskelspÀnningar, spÀnningshuvudvÀrk, stress, oro och sömnbesvÀr lindras.

Mental trÀning
Den mentala trĂ€ningens syfte Ă€r lĂ€ra sig till att ta kontroll över sina tankar, bilder och kĂ€nslor. Med mental trĂ€ning fĂ„r vi lĂ€ra oss att styra oss sjĂ€lva med bilder istĂ€llet för att ”ta i”. NĂ€r vi anstrĂ€nger oss blir det ofta det motsatta resultatet. Om vi anstrĂ€nger oss för att tex somna ligger vi vakna eller för att bli lugna sĂ„ blir vi istĂ€llet mer oroliga. Tar vi i för att springa fortare sĂ„ gĂ„r farten ner etc. Genom att bildmĂ€ssigt bestĂ€mma vad vi ska göra och sedan lĂ€mna utförandet till kroppen eller genomförandet till sinnet sĂ„ sparas mycket energi.

Motion
Fysisk aktivitet ger dig inte bara en friskare och starkare kropp. Det gör dig ocksÄ gladare, fÄr dig att bli mer effektiv och bÀttre pÄ att hantera och förebygga stress. Fysisk aktivitet höjer din livskvalitet! Kroppen Àr gjord för att röra pÄ sig. Den bestÄr av hundratals muskler som Àlskar att fÄ anvÀndas, senor och ligament mÄr bra och blir starka och uthÄlliga av en lagom hög fysisk belastning. HjÀrtat blir lyckligt av att fÄ jobba sig starkt sÄ att det kan ge oss ett lÄngt och friskt liv.

NLP
Neuro-Lingvistisk-Programering lÄter kanske lite konstigt men Àr egentligen logisk. Neuro stÄr för hur vi tar in och bearbetar de intryck som vi fÄr via vÄra fem sinnen. Lingvistik Àr sprÄket som vi anvÀnder och som visar pÄ vilket sÀtt vi uppfattar vÀrlden. Programmering handlar om vÄra upprepade tanke- och beteendemönster, som styr vÄra handlingar. NLP Àr en modell kring kommunikation och vÄrt sprÄkbruk, bÄde verbalt och icke verbalt, och syftar till att stÀrka oss som individer.

Osteopati
AnvÀnds för att minska muskelspÀnningar och göra sÄ att skelettet och lederna fungerar optimalt. BesvÀr i skelettet, lederna, ledbanden eller muskulaturen kan orsaka smÀrta och spÀnningar som kan pÄverka hela kroppen. Oteopater anvÀnder sig av beröring, massage och sÄ kallad manipulation för att man ska fÄ tillbaka sin vanliga rörlighet. DÀrmed stimuleras ocksÄ kroppens sjÀlvlÀkande krafter. Osteopati anvÀnds framför allt vid behandling av rygg- och ledvÀrk, huvudvÀrk och idrottsskador.

Qigong, tai chi och yoga
Olika rörelseterapier som ger ökad kroppsstyrka, flexibilitet, koordination och rörlighet, dÀmpar stress samt stÀrker sjÀlvlÀkningsförmÄgan och sjÀlvförtroendet. AnvÀnds bla vid muskelsmÀrtor, oro och spÀnningar.

Shiatsu
En massageform som kommer frÄn Japan. Terapeuten anvÀnder inte bara hÀnderna för att ge massagen utan Àven armbÄgar, knÀn och ibland fötter. Tanken Àr att massagen ska fÄ energin i kroppen att flöda fritt och motverka stress, oro och Ängest som anses blockera energiflödet.

Zonterapi
Bygger pÄ att varje kroppsdel har sin speciella motsvarighet pÄ större eller mindre ytor pÄ fötterna. Ytorna kallas reflexzoner som Àven finns pÄ hÀnderna. Genom att massera och trycka pÄ dessa omrÄden anses organ och kroppsdelar kunna pÄverkas, eftersom kroppens egen förmÄga till lÀkning stimuleras. De olika zonerna blir stimulerade och balanseras vilket gör att man kÀnner kroppslig och sjÀlslig harmoni.

Örtmedicin
Har anvĂ€nts inom alla stora medicinska traditioner i vĂ€rlden sedan tusentals Ă„r. Även den vĂ€sterlĂ€ndska örtmedicinen har funnits lĂ€nge och anses kunna stĂ€rka kroppens förmĂ„ga att lĂ€ka sig sjĂ€lv. Örtmediciner innehĂ„ller Ă€mnen som finns i vĂ€xter, dĂ€r olika vĂ€xter har olika pĂ„verkan.

Läs mer >>

 

ANNONSER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Aktuell friskvćrd. Texter fćr kopieras om källan anges. Producerad av www.riffreklambyra.se.